Érdekességek

 

-Optikai csalódások

-Jobb- bal félteke teszt

- Linkajánló

-Párkapcsolat és agyféltekék

 

JOPTIKAI CSALÓDÁSOK:

Játék az agynak és a szemnek

 

A sztereogram képek lényege, hogy az értelmetlennek tűnő foltok valójában térbeli ábrát rejtenek.

Hogyan láthatod meg, mi van a képen?

 

1., Nézd ellazulva, meredten a képet 30-40 cm-ről néhány percig úgy, hogy ne egy pontra nézz, hanem csak bambulj.

 

2.,  A másik lehetőség, hogy hajolj teljesen közel a képhez, és lassan távolodj el tőle 30-40 cm-re, miközben a szemed ugyanúgy néz, mint mikor közel volt a képhez.

 

3., Harmadik lehetőség:  30-40 cm távolságból a kép felé nézve, ne a monitoron látható képre nézz, hanem a kép mögé 30-40 cm távolságra.

 

 

Sztereogrammok:

 

 

 

 

A látás mechanizmusában a szem által felvett információt az agy alakítja át. Azt hogy valójában mit is látunk, nagy szerepe van a tapasztalatoknak, az emlékeknek és a képzelő erőnek.Az agy képes arra, hogy hiányos képekből is érthető információt formáljon. Ebből adódóan be is lehet csapni. Az alábbi képekkel Te is próbára teheted magadat, ezzel is bizonyítva, mennyire lehet csalóka az amit látunk.

Az alábbi képen egy kör van kirakva apró lila körökből, amelyek el-eltűnnek egy pillanatra. Koncentráljon a kör közepén lévő jelre, és azt fogja látni, hogy kis idő múlva a "mozgó" lila kör megváltoztatja a színét zöldre! Ha még tovább nézi a kör közepén a jelet, azt fogja tapasztalni, hogy a lila körök teljesen eltűnnek, és csak a zöld kör marad, ami tulajdonképpen lila.

Optikai csalódás

Nézd kitartóan a képet, majd nézz a mellette lévő fehér területre, és pislogj.:D


 
 

Közelíts, majd távolíts a monitortól… :)

optikai.jpg

 

zollner2.png

 

Az alábbi gyakorlatok által magad is érzékelheted, hogyan vesz részt agyunk a valóság érzékelésében.

Alapjuk, hogy vizuális érzékeléseinket az agyunk módosítja, mivel összeveti korábbi tapasztalatainkkal. Így megváltoztatja a vizuális csatornán beérkező információkat, amivel az arányérzékünket becsapja.

 

 

Asztal illúzió

Asztal Illúzió

Néha gondban vagyunk a tárgyak méretének megítélésében is.

Nehéz elhinni, de a két asztal tetőlapja teljesen egyforma, ugyanaz a forma, ugyanaz a méret. Ha nem hiszed el, nyomtasd ki, vágd ki az első asztal tetejét és tedd rá a másodikra, majd meglátod.

 

 

Szerinted az alsó, vagy a felső vonal a hosszabb?

Alsó vagy felső vonal hosszabb?

 

 

A távolabbi figura nagyobbnak tűnik?

Folyosó illúzió (Ponzo illúzió) Folyosó illúzió (Ponzo illúzió)

Folyosó illúzió (Ponzo illúzió)

 

Pedig egyformák! (Mérd meg!) Az illúzió alapja az a múltbeli tapasztalat, hogy a távolabbi dolgok kisebbnek látszanak. Így ha egyformának érzékeljük a két dolgot, akkor az agyunk szerint a távolabbinak nagyobbnak kell lennie.

 

hany-rud.jpg

 

 

 

A következő képeknél az első pillanatban nem tudjuk, mit látunk:


Arcok vagy kehely?

Arcok vagy kelyhek? Arcok vagy kelyhek?

 

Női arc vagy szaxofonozó emberke?

Női arc vagy szaxofonozó emberke?


Hány lába van az elefántnak?

Hány lába van az elefántnak?

 


Hajlított négyzet

Hajlított négyzet

Első ránézésre ennek a négyzetnek az oldalaival van egy kis gond. Igazából a vonalak teljesen egyenesek, csak a körök miatt tűnnek görbének.

 

szines_szo.jpg

JOBB-BAL AGYFÉLTEKE TESZT:Az óramutató járásával megegyező, vagy ellentétes irányba forog a táncosnő?

Képzeld a táncosnőt egy óra számlapjának közepére. A levegőben lévő lába pedig az óra mutatója.

 

Merre látod forogni?

 

Amennyiben a táncosnõt az óramutatóval megegyezõ irányban látod forogni, azt jelenti, hogy az agyad jobb féltekéjét használod többet. A jobb agyfélteke funkciói közé a megérzés, a képzelõ erõ, a gyakorlati tudás, a vallásos gondokozás, a tág perspektívákban történõ vizsgálódás tartozik.

 

Ellenkezõ esetben, ha a táncosnõt az óramutató irányával ellentétes irányban látod forogni, akkor a bal féltekéjét használod többet az agyadnak. Funkciói közé a elméleti tudás, logika, részletek megfigyelése, az alapos megértés, rendszeresség, meggyõzõdés, a stratégiai gondolkodás tartoznak.

 

Bár a felismerés ösztönszerű, ha erősen koncentrálsz, megfordíthatod a forgás irányát. Próbáld ki, képes vagy- e rá.
 

Linkek:

 


Egy megvilágosodott agykutató élményei:

www.youtube.com/watch?v=nCpkJIS9Dxc

 

Betty Edwards oktató videója angol nyelven:

 

Videó a jobb agyféltekés módszerről:

 

https://vimeo.com/34367034#

 


PÁRKAPCSOLAT KONTRA AGYFÉLTEKÉK:
 

Párkapcsolat kontra agyféltekék

 

Az agyvelő felső rétege az agykéreg, amelyen mély barázda látható. Ez két részre osztja az agyat: jobb és bal féltekére. A kutatások kiderítették, hogy a két féltekének a működése különbözik egymástól, “gondolkodási stílusuk” más. A bal félteke a szóbeli gondolkodásnak a központja, a jobb pedig a vizuális-téri képességeké. Általában ez az emberek 95%-ánál így is van, de nem olyan egyszerű a helyzet, és egyéni eltérések lehetségesek. Kutatók észrevették azt is, hogy a nemiség és az agyi lokalizáció közt is jellemző eltérés van. Az eredmények ellentmondásosak, de annyi már sejthető, hogy a férfiak a féltekéiket funkcióiknak megfelelően használják, és vizuális-téri képességeik jobbak, míg a nőknél a bal félteke dominál, vagyis a téri feladatokat is a bal féltekével / verbális módszerekkel / próbálják megoldani. Az is köztudott, hogy megkülönböztetünk férfias és nőies gondolkodást, de persze ez nem azt jelenti, hogy minden nő nőiesen és minden férfi férfiasan gondolkodik. Talán nem is kell elmenni még a szomszédig se, hogy találjunk erre is arra is példát.

 

TALÁLJA MEG A NEMI STÍLUSÁT!

” Hallott-e már arról, hogy a szex teljes mértékben a fejében van? Ha igen, jól hallotta.”- kezdi fejtegetését Priscilla Donovan amerikai kutatónő, aki az agyféltekék működését szintén a nemiséggel hozta kapcsolatba,,de más értelemben. Azt mondja, hogy a szexuális érzéseinket a testünkben érezzük, de ezek az agyból származnak. Az agy két féltekéje nemcsak a gondolkodási stílust határozza meg, hanem azt is, hogy milyen a szexuális viselkedése, stílusa az illetőnek. Az egyik félteke mindig dominánsabb, de hogy kinél melyik, az egyéni. S mivel a szexuális érzések az agyból indulnak ki, fontos lehet tudni, hogy melyik feléről. Most itt az alkalom, hogy megtudja, jobb vagy bal féltekéjű-e Ön. A közölt kérdőívet 10 év tapasztalat ,alapján készítette a kutatónő./lásd később/

 

A “LOGIKUS BAL”

Ezeknek az embereknek fő karaktervonása, hogy mindenben, így a szerelemben is logikusak. A szerelmet, románcot hadjáratnak tekintik, ahol győzni akarnak. Nagy rekordtartók. Hánnyal, hányszor voltak együtt, ez a mérce számukra.Nagyon jó a memóriájuk, emlékeznek partnerük ruhaméreteire, kedvenc színeire, az első randevú időpontjára. A szerelmeskedést előre eltervezik, emlékeztetik a partnert: ” Ma éjjel drágám!” Ez náluk a verbális előjáték része, nem követelőzés. Ami érdekes, a különben remekül verbális “balosok” a szerelemről, romantikáról, szexről nehezebben beszélnek. Az érzelmeket kevésbé tudják kifejteni, mint a tényeket. Így, ha csak ennyit suttognak:”szeretlek” , ez nagyon mély érzelmet takar. A balosok előre elterveznek, előjegyeznek mindent,a problémákat a korábban bevált stratégiákkal oldják meg.

 

“A ROMANTIKUS JOBB”

Legjobban az intuíció jellemző rájuk, vagyis a döntéseiket a logikus balosoktól eltérően emocionális alapon hozzák.Mindent áthat az érzelem náluk .De,ha szerelmesek lesznek, ez a tulajdonság nagy kinccsé válik.Ha “jobbos” a szerelme Önnek ,ne csodálkozzon,ha az éjszaka közepén felhívja Önt, csak hogy mennyire szereti.Gyermekien spontánok, játékosak, de nem ismeretlen számukra a komolyság sem.Mivel a szívükre hallgatnak, számukra a szerelem halálosan komoly.Nagyon gazdag a fantáziájuk,mesterek a romantikus helyzetek megvalósításában.Szeretik a változatosságot,a beszélgetéseket az ágyban.Ez náluk szexelőjáték, amit még simogatással becézgetésekkel fokoznak.

 

“A KEVERT AGYFÉLTEKÉJŰ”

Ezeknek az embereknek a viselkedése mindkét típust tartalmazza, csak nem olyan szélsőséges módon mint a jobb-, vagy bal féltekéjűek.Mind a logikus,mind az intuitív kommunikációs módokat értik, és ezt fontosnak is tartják.Képesek egyik pillanatban a “szívükkel” hallgatni, másik pillanatban pedig a “fejükkel”, és ez az, ami egy embert vonzóvá tesz, ez az, amitől olyan szeretni való és kellemes lesz.

 

KIT VÁLASSZUNK, KIT VÁLASZTUNK…

Gyakran az ember ellenkező féltekéjűt szemel ki magának, és fellép az “engem nem értenek meg” című effektus.Ha végül ezekből a kapcsolatokból házasság lesz, akkor arra bizton számíthatunk, hogy problémák sokasága fog jelentkezni.Egy “balost” pl. fáraszthat jobb féltekéjű párjának örökös emocionalitása,a másik oldalról pedig a “jobbos” érezheti unalmasnak partnerét.Ilyen esetekben nagy a kockázata annak, hogy mindkét fél elfelejti, miben jó a másik, és hogy milyen nagyszerű párt alkothatnának együtt.

A kevert-balos jó párt alkothat.Szerencsére a kevertek vannak a legtöbben, akik tudnak alkalmazkodni mindkét stílushoz, jó hallgatók,de beszélgető partnerek is tudnak lenni.Ha szexről van szó, mégis jobb,ha balossal jön össze,aki megszervezi a randevúkat, s az ágyban egyértelműen közli bizonytalan partnerével, mit szeretne.

A kevert-jobbos párok szexuális élete kissé zűrzavarosan kezdődik, míg össze nem hangolódnak.A jobbos minden szexuális rezdülésre érzelmekkel reagál, amit nem mindig követ a kevert hasonló válasza.Így a jobbos csalódott lehet,azt érezheti, nem méltányolják.Az viszont biztató, hogy a kevert féltekéjű képes felfogni, mi jár a jobbos agyában,időt és energiát szán a megértésre.Így nem ritkaság, hogy érzelmi és szex problémáikat meg tudják oldani.

Két jobbos gyakran élvezi egymást szexuálisan, érzelmileg ,de zűrzavar támadhat, ha egy döntéshelyzet elé kerülnek, amitől mindketten félnek.

Két balos esetén fordított a helyzet,mindketten dönteni akarnak,itt rivalizálás léphet fel:”ki van felül”,”kié az utolsó szó” című vetélkedő.

Két kevert közt általában remek a szex, mivel ki tudják elégíteni egymás igényeit.

 

HOGYAN LEGYÜNK SZERENCSÉS “KEVERTEK”?

Valójában szinte mindegy,hogy a házasfelek milyen “keveredésűek”, ha az emberek különbözőségét elfogadjuk. A saját és a partnerünk féltekéjűségét ismerni azért jó, hogy segítsen bejósolni párunk viselkedését, reakcióit, s hogy tudjuk, hogyan tapasztalja, éli meg a világot. Így kibővíthetjük saját viselkedési repertoárunkat is. Priscilla Donovan a következő praktikát ajánlja annak, aki kevert féltekéjű szeretne lenni partnerkapcsolatában:

Csinálja azt, amit erőltetettnek, természetellenesnek hat Ön számára. Más szavakkal csinálja pont az ellenkezőjét annak, mint amit különben kellemesnek tartana.

Legyen alkalmazkodóbb partnere féltekéjéhez, pl. ha a balos párja olvasgatni szeretné a “Nemi örömök” című könyvet, olvassa vele, és beszéljék meg, mi az, ami tetszik belőle. A jobbossal csak lapozza végig, és a képeket nézegessék együtt.

Tapsoljon a sikereknek! Szabad, sőt kell örülni, ha párja megpróbál alkalmazkodni az Ön féltekéjéhez. Dicsérje meg, ha úgy látja, partnere megpróbál ” kevert féltekéjű” lenni, pl. “Kedvesem, nagyon köszönöm a tegnap esti masszírozást. Csodálatos volt, nagyon élveztem.”

Az élet különböző. Vegye észre a jó oldalát, erősségét annak, amit a párja hozott a házasságba, a szerelmi életbe Ön számára, és ez időnként jusson is eszébe! Így mindketten megjutalmazottnak érzik magukat.

Ezek a tanácsok triviálisnak hatnak, bár igen nehéz betartani őket. A lényeg az, hogy különbözőek vagyunk, s ezzel számolnunk kell. Azt kívánni, hogy valaki saját karakterétől teljesen eltérően viselkedjék, csak frusztrálni fogja mindkettőjüket, és megrontja a kapcsolatot. Figyelmen kívül hagyni a másik személyiségét, nem alkalmazkodni több mint naivitás. Ha Ön úgy érzi, hogy alkalmazkodásával feladja saját személyiségét, sürgősen lépjen ki a kapcsolatból, míg nem késő. De ha ez túl gyakran történik meg Önnel, érdemes elgondolkodni, hogy valójában mi van a háttérben. S ha ez egyedül nehéz, vagy nem megy, nem szégyen pszichológus segítségét kérni.

Most lássuk a kérdőívet! Olvassa el a kérdéseket. Ne gondolkodjon, tépelődjön, hanem válassza ki azt az állítást, ami legközelebb áll az Ön viselkedéséhez, attitűdjéhez! Ne feledje, nincs jó vagy rossz válasz!!

 

1. A partnerével való veszekedés után mit kellene tennie?

 

A.) sétálni egyet, eltűnődni rajta, és megbeszélni egy barátjával, mielőtt párjával megoldják
B.) gondolkodni rajta, leírni a megoldásokat, és a legjobbat megvalósítani
C.) emlékezetéből előhívni, hogy legutóbb hogyan oldódott meg egy hasonló probléma, és ezt a stratégiát alkalmazni a mostani helyzetre
D.) felébreszteni a partnerét az éjszaka közepén, és folytatni a témáról a beszélgetést, elmondani, hogyan érez

 

2. Véleménye szerint a nappali álmodozás

 

A.) időpocsékolás
B.) szórakozás, kikapcsolódás, lazítás
C.) valódi segítség a problémamegoldásban és a kreatív gondolkodásban
D.) használható eszköz a tervezéshez

 

3. Ha valamilyen előérzete támad, melyik állítás illik legjobban Önre?

 

A.) gyakran vannak erős megérzéseim, és követem, amit az ösztöneim sugallnak
B.) gyakran vannak erős megérzéseim, de próbálom nem követni azokat
C.) időnként vannak megérzéseim, de nem nagyon bízom ezekben
D.) nem hiszem, hogy megérzések segíthetnek fontos döntésekben

 

4. A hétvégére gondolva mi az, ami a legtipikusabb

 

A.) először listát írok arról, hogy mit kell megcsinálnom, aztán arról hogy mit szeretnék


B.) elképzelem a helyzetet ahová menni fogok, az embereket, akivel találkozom majd, és eltervezem,mit veszek föl
C.) hagyom, hogy a dolgok spontán történjenek
D.) vázlatos tervet készítek arról, hogy a különböző tevékenységnek mi az alkalmas időpontja
 

5. Ha munkáról, házimunkáról van szó, az információkat, dolgokat hajlamos elrendezni, és lehetőség szerint kigondol egy szisztémát, ami szerint eredményesen be tudja fejezni a feladatot.

 

A.) igen
B.) nem

 

6. Szereti gyakran változtatni az otthona, munkahelye berendezését, díszítését.

 

A.) igen
B.) nem

 

7. Képes-e verbálisan jól kifejezni magát?

 

A.) igen
B.) nem

 

8. Teljesítmény centrikus-e? /gól-orientált/

 

A.) igen
B.) nem

 

9. Ha fejébe akar vésni egy címet, nevet, információt, akkor:

 

A.) vízualizálja, elképzeli az információt

B.) feljegyzést készít
C.) ismétli önmagában, vagy hangosan mondogatja
D.) összekapcsolja egy megelőző információval
 

10. Ha romantikus, szerelmes érzéseit valakinek ki akarja fejezni, melyik viselkedési forma a legjellemzőbb:

 

A.) könnyedén megy ez nekem
B.) becézem a partnerem, és verset szavalok neki
C.) olyan nagyon ritkán teszem, és csak azután, hogy mondandómat őszintének érzem, következményeit komolyan megfontoltam

 

11. Ha partnerével beszélget, hajlamos arra, hogy inkább Ön a

 

A.) beszélő
B.) hallgató

 

12. Partnerével való vitatkozás közben

 

A.) addig beszélget, míg el nem fogadtatja álláspontját
B.) könyveket, cikkeket idéz, vagy szerzőkre hivatkozik, ami alátámasztják nézőpontját
C.) visszavonul
D.) hangosan beszél, rácsap az asztalra, tele van indulattal

 

13. Fontolja meg a következő állítást: élvezem a kockázatot, veszélyt

 

A.) az állítás igaz
B.) nem igaz

 

14. Ha egy témában véleményt kell formálnia, bízik a saját ösztönös érzéseiben, hogy mi a jó vagy rossz ill. vizsgálódás és információk alapján határoz.

 

A.) bízom az ösztöneimben
B.) vizsgálódás után döntök

 

15. Végezze el a következő gyakorlatot: üljön le kényelmesen, és kulcsolja össze a kezét az ölében. Most nézze meg, melyik hüvelyujja van felül

 

A.) a bal
B.) a jobb

 

16. Emocionális alkatomat illetően azt mondanám:

 

A.) gyakoriak a hangulatváltásaim
B.) általában nincs hangulati ingadozásom

 

17. Ha a partnerem nonverbális jelzéseit kellene figyelnem, azt mondhatom, hogy

 

A.) nem vagyok tudatában a testbeszédnek, nem értem
B.) az információimat arra alapozom, amit mond a partnerem
C.) jól le tudom fordítani értelmezni a testbeszédet, ez a döntő számomra
D.) jól megértem, amit a partnerem mond, de a testbeszédet is

 

18. Hogyan szereti jobban: ha a társas összejöveteleket

 

A.) előre eltervezhetem
B.) spontánok

 

Hogyan számoljuk a pontokat?

A válaszok pontértékei:

 1. a=7 b=1 c=3 d=9
 2. a=1 b=5 c=9 d=7
 3. a=9 b=7 c=3 d=1
 4. a=1 b=7 c=9 d=3
 5. a=1 b=9
 6. a=9 b=1
 7. a=1 b=7
 8. a=1 b=9
 9. a=9 b=1 c=3 d=5
 10. a=9 b=7 c=1
 11. a=6 b=3
 12. a=3 b=1 c=7 d=9
 13. a=9 b=1
 14. a=9 b=1
 15. a=1 b=9
 16. a=7 b=3
 17. a=1 b=3 c=7 d=5
 18. a=1 b=9

Most adja össze a válaszainak pontértékét. Az összpontszámot ossza el 18-cal. Ez lesz az Ön pontszáma. 1-3,5 ig bal féltekéjű

3,6-5,5-ig: kevert

5,6-8,5-ig: jobb féltekéjű